Ana Sayfa > Sektör Hakkında > Türkiye'de Ambalajlı Su Pazarının Son Yıllardaki Gelişimi

TÜRKIYE'DE AMBALAJLI SU PAZARININ SON YILLARDAKI GELISIMI

Türkiye, 1990'li yillarin basindan itibaren özellikle büyük sehirlerde temelde altyapi eksikliklerinin neden oldugu önemli bir su sorunu ile karsi karsiya gelmeye basladi. Burada su sorunundan 2 noktayi anlamamiz gerekiyor. Birincisi sebekeden yeterli suyun gelmemesi, digeri ise sebekeden gelen suyun sagliksiz olmasi.

Istanbul basta olmak üzere özellikle nüfus yogunlugu olan büyüksehirlerde, altyapi yetersizliklerinden dolayi sebeke borularinda %60'a varan oranlarda su kaçaginin olmasi ve yakin bölgelerdeki su havzalarindan su getirilmesi için gerekli olan yatirimlarda geç kalinmasi neticesinde belediyeler halkin su ihtiyacini karsilayamaz duruma düstüler. Gerçekten de, 1990-1995 yillarinda Istanbul'da su kesintileri had safhaya ulasmisti. Ayrica, sebekeden gelen sularin halk sagligi için ciddi tehdit unsurlari tasidigi yönünde kuskular devamli artmis ve bu konu medyada çok sik islenir hale gelmisti.

Istanbul'da kriz haline gelen su sorunu önce bizzat belediyenin Akdamla adiyla baslattigi su istasyonlari ile bir miktar hafifletilmeye çalisildi. Bu yöntemde, civardaki il veya ilçelerden su istasyonu tabir edilen su satis dükkanlarindaki depolara tankerlerle içme suyu getirilmekte ve benzin pompasi ile vatandasin bidonunadolum yapilmakta idi. Çok geçmeden bu ise soyunan özel sahislarin da hizli bir sekilde pekçok sayida su istasyonu açmasiyla olay tam bir furyaya dönüstü. Daha sonra bu su istasyonlarina geçici izinler verilerek belirli bir denetim saglanmaya çalisildi. 1994 yili sonlarinda sadece Istanbul'da 3.000 civari su istasyonu bulunuyordu. Ancak, denetlenmesi güç çok sayida açik su satan su istasyonunun türemesi Saglik Bakanligi'ni önlem almaya zorladi ve 18.10.1997 tarihli yeni bir yönetmelik ile su istasyonlarina açik su satis faaliyetlerine son vermeleri için -daha sonra 6 ay uzatilacak olan- 1 yillik süre verildi. Bu yönetmelikte Saglik Bakanligi açik suya alternatif olarak ilk defa 19 lt. polycarbonat damacana (tüp su) ambalajina izin verdi.

Türkiye'de özellikle son 3-4 yilda ambalajli su tüketimi büyük bir artis göstermistir. Bunda en büyük pay sahibi, 18.04.1998 tarihinde su istasyonlarindan açik su satiminin Saglik Bakanligi'nca kesin olarak yasaklanmasindan sonra açik suya alternatif olarak ortaya çikan ve artik pek çok ofis veya evde kullanilan 19 lt. polycarbonat damacana (tüp su) ambalajidir. O tarihe kadar açik su satan su istasyonlari açik su pazarindaki rekabet nedeniyle zaten büyük çapta su satislarini eve teslim hizmeti ile bütünlestirmis durumdaydi. Yasagin baslamasiyla ayni dagitim kanalindan mevcut kayitli abonelere ambalajli 19 lt. damacana suyun ulasmasi ve hizla yayginlasmasi mümkün oldu.

Türkiye'nin ilk defa 1997 yilinda tanistigi bu yeni ambalajli ürün, ek cihaz ve aparatlariyla kullanim kolayliginin bulunmasi, ekonomik olmasi ve ayrica adrese teslim hizmetinin veriliyor olmasi gibi nedenlerle bugün su sektöründe litre bazinda hem liderlige oturmus hem de pazari çok büyütmüs durumdadir.