Ana Sayfa > Sektör Hakkında > Dünyadaki Su Kaynaklarının Durumu

DÜNYADAKI SU KAYNAKLARININ DURUMU

Insanligin sorunlari açisindan bakildiginda; 21. yüzyilin en önemli mücadelelerinden birisinin de dünya nüfusunun artan su ihtiyacini yeterli ve güvenli sekilde karsilamak oldugu görülecektir. Dünyadaki içilebilir su kaynaklari esit sekilde dagitilmamistir ve su sorunu bölgeye göre farklilik göstermektedir. Güvenli içme suyu temin edilen alanlarin kirlilik gibi dis etkenlerden çabuk etkileniyor olmasi, su kaynaklarinin korunmasi konusunu özellikle suyun kit oldugu bölgelerde hayati bir konu haline getirmektedir.

Yeryüzünün büyük bir bölümü sularla kapli olmasina ragmen, sadece %2,5'u tatli sudur. Bu sularin da 2/3'ü buzul ya da daimi kar örtüsü halindedir. Göller, nehirler, akiferler ve barajlarda tutulan tatli su miktari 8.000 km3 civarindadir.

Dünyada bir yilda kullanilan tatli sularin toplami ise 3.800 km3 civarindadir. Bu sularin yaklasik %70'i tarimsal, %20'si endüstriyel ve %10'u ise evsel olarak kullanilmaktadir.

Söz konusu toplam tatli su kullanimi içinde gida ve içecek sanayilerinin (siselenmis su dahil) payi sadece % 0.18 kadardir. Maalesef, %70 gibi yüksek oranda kullanima sahip olan tarim alaninda kullanilan su miktarinin yarisi yanlis kullanimlardan dolayi heba edilmektedir.