Ana Sayfa > Sektör Hakkında > Ambalajlı Su ile Çeşme Suyu Niçin Birbirlerinin Alternatifi Olamazlar?

AMBALAJLI SU ILE ÇESME SUYU NIÇIN
BIRBIRLERININ ALTERNATIFI OLAMAZLAR?

a) Ambalajli sular, yönetmelik geregi ilk çiktigi haliyle temiz ve saglikli olmak zorundadir. Ilave bir isleme gerek kalmaksizin direkt olarak suyu kaynagindan içebilirsiniz. Suyun temizligi yeryüzüne ilk çikis noktasindan tam otomatik makinelerde siseye dolumuna ve kapatilmasina kadar çok siki kontrol altindadir. Diger taraftan genel olarak suyun çesmeye kadar olan yolculugu farklidir: çesme suyunda su kaynaklari dereler seklinde yüzey sularina dönüsmekte ve bu sular yüzeyden bulasan her türlü kirletici unsurlari da (zirai ve tarim ilaçlari kalintilari, agir metaller, parazit, mikrop ve virüsler) tasiyarak toplanma havzalarina ya da barajlara gelmektedir. Bu sekilde toplanmis sular muhtelif filtreleme, klorlama ve dezenfeksiyon islemlerinden geçirildikten sonra su sebeke borulari vasitasiyla konutlara pompalanmaktadir. Bu proseslerde kullanilan klor gibi dezenfektanlar saglik açisindan uzun vadede kanserojen riskler tasimaktadir, ayrica gerek binaya ulasan dis sebeke borularinda ve gerekse bina içindeki iç sebeke borularinda ve bina içi su depolarinda var olabilecek her türlü yabanci madde, pas, toprak, parazit, mikrop ve virüsler gibi unsurlar da çesme suyu içinde son tüketiciye ulasabilmektedir.

b) Çesme suyunda, özellikle su depolari önemli bir sorun kaynagidir. Bizzat ISKI yetkililerinin yaptigi arastirma neticesinde Istanbul'da su depolarinin %98'inin halk sagligini tehdit edici boyutta kir ve mikrop barindirdigi tespit edilmistir. Bununla ilgili devamli çikan haberler en son 23.01.2005 tarihli Milliyet Gazetesi'nde ve çesitli dergilerde yer almistir. Bu arastirmada, 5 yildizli bazi otellerin dahi 3 yili askin bir süredir depo temizligi yaptirmadigi tespit edilmistir.

c) Ambalajli Su, Saglik Bakanligi'nin çok siki olan yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alindigi, sürekli denetim altinda oldugu ve halk sagligi açisindan bir risk tasimadigi yönünde bir güvencenin var oldugu anlamini tasir. Diger taraftan, çesme suyunun geçtigi ortamlar dikkate alinirsa bu sekilde güçlü bir güvenceden bahsetmek mümkün degildir.

d) Genelde çesme sulari içinde tasidigi klor gibi dezenfektanlarin etkisiyle rahatsiz edici bir koku ve lezzete sahiptirler. Ambalajli sularda ise bu tür sorunlar mevcut degildir.

e) Ambalajli sular, sonuçta hijyenligi, ambalaji ve markasi ile tüketicinin albenisi ve güvenini kazanmak zorunda olan ticari bir üründür. Yapilan yatirimlar çok büyüktür; bazi gayri ciddi firmalar disinda akliselim hiçbir su sanayicisi tüketicisinin sagligini riske atarak kendi sirketinin piyasadan silinme riskini göze alamaz. Genel olarak söylemek gerekirse; çesme suyu üretim ve hizmetinde bulunan kamunun, su kalitesine dönük çabalari sadece bu ise odaklanmis özel sektördeki ambalajli su üreticileri kadar etkin olamamaktadir.

f) Yapilan üretim hacimlerinde, hizmet verilen tüketici sayilarinda ve bu nedenle de kalite anlayisinda çesme suyu ile ambalajli sular arasinda büyük bir farklilik vardir. Çesme suyunda kamu tarafindan çogu kez yüz binlerin ya da milyonlarin kullanma ve içme suyu ihtiyacini vasat kalitede dahi olsa karsilama zorunlulugu söz konusu iken; ambalajlanmis sularda nispeten çok daha az miktarlarda içme suyu ihtiyacini en iyi kalitede karsilamak seklindeki ticari düsünce esastir.

g) Ülkelerin gelismislik seviyelerine göre bir kisinin ortalama günlük tükettigi su miktari 50-100 litre arasinda hesap edilmektedir. Bu miktarin günlük en fazla 3 litresi gida amaçli (yemekte ve içmede) tüketilebilecegine göre geri kalan 47-97 litrenin kullanma amaçli (tuvalet, banyo, çamasir, bulasik vbg.) olacagi çok açiktir. Kamu idaresi kullanma ve içme suyunu ayri sebekeler ile vatandasa ulastiramayacagina göre, teorik olarak, bir kamu idaresinin çesmelerden ambalajli su kalitesinde su akmasini sagladigini varsaysak dahi, aslinda bu durum büyük bir kaynak israfi anlami tasiyacaktir. Çünkü, yüksek kalitede temin edilen çesme suyu hem çok maliyetli olacak hem de %95'i içme amaçli degil kullanma suyu olarak tuvalette, banyoda, çamasirda, bulasikta vbg yerlerde israf edilmis olacaktir.