27.07.2012

Ana Sayfa > Basın Açıklaması

Suder Başkanı İsmail Özdemir:

“Elde edilen verilerin bilimselliği ve doğruluğu tartışmalı. Sağlık Bakanlığının ülke genelinde yoğun olarak yürütmekte olduğu denetim ve analiz sonuçlarını bekliyoruz”

Son günlerde çeşitli basın yayın kuruluşlarında damacana sularla ilgili çıkan haberler üzerine Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı İsmail Özdemir’den açıklama geldi.

Söz konusu haberlere konu olan damacana su numunelerinin hangi şartlarda alındığı, bu numunelerin taşınması, değişik laboratuarlara dağıtımlarının yapılması ve analiz işlemleri sırasında hangi kontaminasyon şartlarına maruz kaldığı ve analiz sonuçlarının hangi kriterlere göre değerlendirildiği konusunda endişeleri bulunduğunu açıklayan Özdemir, bu nedenle kamuoyunda da konuyla ilgili yorum ve değerlendirmelerin Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı analizlerden sonra yapılmasının doğru olacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın zaten sürekli olarak yürürlükteki mevzuatlar doğrultusunda ambalajlı su üretim yerlerini denetlediğini, ancak basında çıkan haberler üzerine Sağlık Bakanlığı’nın, gerek ambalajlı su üreten işletmelerde gerekse piyasada çok yoğun bir şekilde denetim yapmakta olduğunu vurgulayan Özdemir; SUDER olarak denetimlerin sonuçlanması ve halkımızın endişelerinin giderilmesi noktasında yetkili otoriteler, derneğimize üye olan üretici kuruluşlar, bayiler ve satış noktaları ile sürekli iletişim halinde olduklarını belirtti. Başkan Özdemir, “Sağlık Bakanlığı 81 ilden topladığı numuneleri, son derece gelişmiş laboratuarlarında analiz ettiriyor. Sonuçları çok kısa bir süre içerisinde açıklayacağını zaten kamuoyuna deklare etmiş durumdadır. Bakanlıktan gelecek resmi açıklamayı bekliyoruz.” dedi.

SUDER’in, 36 kurumsal üyesiyle Türkiye’nin ambalajlı su talebinin %70’ini karşıladığını kaydeden Başkan Özdemir, doğruluğu ve bilimselliği tartışmalı haber ve yorumlara değil, Sağlık Bakanlığı’nın analizleri sonucunda yapacağı açıklamaya itibar edeceklerinin de altını çizdi. Özdemir, “Ambalajlı su sektörümüzde tüm yetki ve düzenleme Sağlık Bakanlığı’na aittir. Üye firmalarımız da Bakanlıkça belirlenen kurallara ve mevzuatlara uygun üretim yapmaktadır. Bu konuda kamuoyumuzun doğru bilgilerle bilgilendirilmesi açısından Bakanlığın analiz sonuçları açıklanmadan değerlendirme yapmak doğru değil. Bu nedenle konu hakkındaki değerlendirmemizi Bakanlığın analiz sonuçları açıklandıktan sonra yapmanın uygun olduğu görüşündeyiz” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış 300’e yakın işletme olduğunu da hatırlatan Özdemir, bu kadar çok sayıda kuruluşun yer aldığı bir sektörde zaman zaman ruhsatlı ürünlerin taklitlerine de rastlanabildiğini, bu nedenle SUDER olarak kendilerinin de konuyu başından beri yakından takip ettiklerini açıkladı.

SUDER Başkanı, tüketicileri de damacana sularını mutlaka yetkili bayilerden almaları konusunda uyardı ve dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetledi: “Tüketicilerimiz, satın aldıkları damacananın 4 ayrı yerindeki (kapağında, emniyet bandında, etiketinde ve damacananın gövdesinde) marka isimlerinin aynı olmasına, kapağında üretim/son kullanma tarihi ve parti seri numarasının bulunup bulunmadığına dikkat etmelidir.”

Özdemir, SUDER’in vizyonunun, toplumumuzun ihtiyaç duyduğu kaliteli ve güvenli ambalajlı suların yeterli miktarlarda üretimlerini gerçekleştirerek en sağlıklı koşullarda tüketicilere sunmak olduğunu da sözlerine ekledi.