BASIN AÇIKLAMASI

06.08.2012

Ana Sayfa > Basın Açıklaması

BASIN AÇIKLAMASI

SUDER Başkanı İsmail Özdemir: “Kişi başı ambalajlı su tüketimi 135 litreye ulaştı”

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı İsmail Özdemir, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, SUDER ve üye firmalarının doğal su kaynaklarının en üst düzeyde korunması konusunda başarılı çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Dünya Su Günü’nün, suyun hayatımızda oynadığı yaşamsal rolü hatırlatması bakımından önemli ve özel bir gün olduğunu vurgulayan Başkan Özdemir, 2014 Dünya Su Günü’nün, “Su ve Enerji” temasına odaklandığını hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bu değerli kaynağı korumanın yanında, su ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesi de gerekiyor. Ambalajlı su üreticileri olarak, su kaynaklarımızın korunmasının yanında, üretim süreçlerimizi her an daha verimli enerji kullanımı yönünde optimize etmek için çalışmaktayız. Diğer sektörlerle kıyaslandığında ambalajlı su sektörü, üretimde çok az enerji kullanır. Ambalajlı su, tüm gıda ve ambalajlı içecekler arasında da en düşük karbon ayak izine sahip ürünlerin başında gelmektedir. Ancak biz bununla yetinmiyoruz ve sektör olarak daha hafif ambalajlara yönelirken, daha düşük karbon emisyonu için nakliye sistemlerimizde optimizasyona gidiyoruz. Bu sayede enerji verimliliğimizi iyileştirmeye devam ediyoruz.”

Ambalajlı su tüketimi artıyor

Ambalajlı su tüketiminin her geçen yıl arttığına dikkat çeken SUDER Başkanı Özdemir şöyle devam etti: “Kişi başı ambalajlı su tüketimimiz 135 litreye ulaştı. Bu miktarı, kişi başı tüketimi 189 litre olan İtalya, 165 litre olan Almanya, 133 litre olan İspanya ve 129 litre olan Belçika gibi AB ülkeleri ile karşılaştırdığımızda, Türkiye’nin ambalajlı su tüketimi açısından AB’deki bazı ülkeleri geride bıraktığını, bazılarına ise büyük oranda yaklaştığını görüyoruz. Sektörümüz hali hazırda yüzde 40 kapasite kullanım oranı ile faaliyet gösteriyor; bu nedenle tüketim artışından kaynaklanacak bir talebe fazlasıyla cevap verebilecek kurulu kapasiteye sahibiz.”

Üretim 10,3 milyar litreye ulaştı

2013 yılında toplam üretim hacminin 10,3 milyar litreye, toplam pazar büyüklüğünün de 4,1 milyar TL’ye ulaştığı bilgisini veren Özdemir, ambalajlı su sektörü ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Sektörümüz önceki yıllara göre düşük bir ivme ile büyüdü. 2012 yılında yüzde 3 büyürken, geçen yıl büyüme oranı yüzde 1’e geriledi. 2013 yılında ambalajlı su pazarının yüzde 60’ını 6,2 milyar litre ile damacana, yüzde 40’ını ise 4,2 milyar litre ile pet satış kanalı oluşturdu. Yine geçen yıl yaklaşık 200 bin ton ambalajlı su ihraç ettik. Bu miktarla 2013 yılı ambalajlı su ihracatımız 32 milyon doları aştı.

Sektörün büyüme trendine paralel olarak endüstriye ve istihdama sağladığımız katkı da yadsınamayacak düzeye ulaştı. Şu anda sektörümüz, 11 bin direkt ve 85 bin dolaylı olmak üzere toplam 96 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.”